Ondersteuning van vrijwilligers en informele helpers

donderdag, 17 april, 2014 om 15:42

In het onderzoek van de gemeente Rotterdam naar de stand van zaken in het vrijwilligerswerk in 2013 is ook gevraagd aan vrijwilligers (georganiseerd werk in vereniging of stichting) en informele helpers (ongeorganiseerd werk, vrienden-, burenhulp) of ze het gevoel hadden voldoende ondersteund te worden. De vraag is erg algemeen gesteld en daarmee wat lastig: voor vrijwilligers kan de vraag nog worden uitgelegd als “krijgt u voldoende ondersteuning vanuit uw organisatie”, maar dat wordt voor informele helpers natuurlijk lastig: wie zou moeten helpen als je een boodschap doet voor de zieke buurvrouw?

Toch nemen we de resultaten maar even onder loep:Schermafbeelding 2014-04-17 om 15.34.30

Allereerst lijkt het erop dat informele helpers en vrijwilligers zelfstandiger zijn gaan functioneren. De categorie die aanvinkt “ondersteuning is niet nodig” of “niet van toepassing” groeit in beide soorten onbetaald werk tussen 2011 en 2013. Op zich natuurlijk een goede ontwikkeling. Duidelijk wordt dat informele helpers ook vaker vinden dat ondersteuning niet nodig is. Gezien de aard van het werk niet vreemd.

Een groeiend deel van zowel informele helpers als vrijwilligers wordt naar eigen beoordeling helemaal niet ondersteund. Beide groepen zijn relatief klein, maar verdubbelen wel in omvang tussen 2011 en 2013. Voor een vrijwilligersorganisatie zou dit een duidelijk signaal moeten zijn, maar voor informele helpers is het wat moeilijker uit te leggen. Van wie verwacht men dan hulp of ondersteuning? Het zou kunnen zijn dat een informele helper hier aanloopt tegen andere partijen die zich moeilijk in laten schakelen bij hulpverlening. Ik zou me voor kunnen stellen dat je als buurvrouw niet in gesprek komt met de huisarts of de woningcoöperatie als je ziet dat er iets mis is met een buurman.

De groep die te weinig wordt ondersteund blijft vrijwel gelijk. Samen met de mensen die helemaal niet worden ondersteund praten we dan over 15% van de informele helpers en vrijwilligers. Op zich nog steeds een slok op een borrel.

Dat het aantal vrijwilligers dat voldoende wordt ondersteund sterk daalt heeft natuurlijk ook te maken met het feit dat die ondersteuning minder nodig wordt gevonden.

Al met al geen grote problemen dus, maar er is toch een kleine en groeiende groep vrijwilligers die het gevoel heeft in het diepe gegooid te worden. Allemaal toch maar even blijven opletten dus.

Bron: Vrijwilligerswerk en informele hulp in Rotterdam 2013. Drs. Paul A. de Graaf, Onderzoek en Business Intelligence, januari 2014. Onderzoek in opdracht van Cluster Maatschappelijke Ontwikkeling, Directie Activering en Welzijn, Afdeling Ontwikkeling en Beleid van de gemeente Rotterdam.

Reageer