Het ‘Van Kan principe’

dinsdag, 29 december, 2015 om 12:38
Nico van Kan (toen nog werkzaam bij BAVO Europoort in Prins Alexander) heeft me in een grijs verleden eens met één opmerking een belangrijk verschil tussen de systeemwereld van de productie en de wereld van het vrijwilligerswerk uitgelegd. Zijn uitgangspunt was:
Als ik 5 vrijwilligers heb, doe ik 10 huisbezoeken. Heb ik 10 vrijwilligers, dan doe ik er 20. Zo heb ik nooit een gebrek aan vrijwilligers.
Nico snapt waar het om draait: je past je ‘productie’ aan aan je mogelijkheden, niet andersom. Meer vrijwilligers, meer productie. En heb je minder vrijwilligers, dan doe je gewoon minder. Niet volgen van dit principe levert van die gedrochten op waarbij eerst een target wordt gesteld en waar dan achteraf tegen heug en meug vrijwilligers bij gezocht moeten worden. En bij de evaluatie hoor je dan dat de vrijwilligers niet genoeg hebben gedaan..

Reageer