Een lot uit de loterij

dinsdag, 2 september, 2014 om 16:53

Euro_banknotesVrijwilligersorganisaties hebben vrijwel altijd gebrek aan twee dingen: geld en vrijwilligers. Over hoe we met zijn allen met vrijwilligers omgaan volgt binnenkort wel weer een post, nu maar eens aandacht voor het geld. Elke bestuurder van een vrijwilligersorganisatie – echt niet alleen de penningmeester – zou zich moeten realiseren dat de organisatie duurzamer wordt als je de vuistregel volgt dat je minstens vijf verschillende inkomsten-bronnen zou moeten hebben, waarvan er geen één groter is dan 30% van je begroting. Nu zijn vuistregels maar vuistregels en is altijd maatwerk nodig, maar er zit wel wat in. In OnsAlexander hebben de Wijkbus, WION en Prinsenhof over dit principe kunnen leren van Lucas Meijs en Lonneke Roza van de Erasmus Universiteit. Maar ook stichting Kinderkleding Ruilen is bezig om de beschikbare inkomstenbronnen te verbreden. Met een loterij. Kan dat zomaar? Mag dat wel? Ja hoor, dat kan allemaal, onder een aantal niet al te lastige voorwaarden.

Voor een loterij moet je een vergunning hebben. De webpagina van de gemeente legt uit hoe het verder zit. Als de totale waarde van de te winnen prijzen lager is dan €4.500,-, is het genoeg om toestemming aan te vragen bij Directie Veiligheid/Team Vergunningen, Postbus 70012, 3000 KP Rotterdam. Het aanvraagformulier vindt u hier. Mocht u de prijzen wat ambitieuzer hebben ingekocht (totale waarde groter dan € 4.500,-) dan zult u een vergunning aan moeten vragen bij het Ministerie van Justitie.

Als je een loterij organiseert kun je te maken krijgen met kansspelbelasting en daarmee met de Belastingdienst. Nuttige info ook op hun site. Er is veel te zeggen over de kansspelbelasting, maar het mooiste is dat wanneer de prijs lager is dan € 454, er geen kansspelbelasting hoeft te worden betaald. Voor de kleine loterij van Kinderkleding Ruilen zou dat dus geen probleem hoeven te zijn. Verder ontbreekt de bureaucratie natuurlijk ook niet: er moet wat administratie worden bijgehouden. Zie hier. Al met al valt het organiseren van een bescheiden loterij dus wel mee. Schiet het lekker op met het vergroten van het aantal inkomstenbronnen.

Met dank aan de ECB voor het plaatje van de eurobiljetten.

4 reacties op “Een lot uit de loterij”

 1. Joop van. Wijnbergen zegt:

  Verschillende inkomensbronnen houden je initiatief onafhankelijk. Naast geld is er natuurlijk ook nog volop te werken aan samenwerking waarmee gratis faciliteiten kunnen worden vergaard of uitgeruild. Ook samenwerken loont.

  • Rolf zegt:

   Daar kan ik het alleen maar mee eens zijn. Van wat je niet hoeft te betalen, en waarvoor je dus ook geen geld bij elkaar hoeft te sprokkelen, slaap je als bestuur alleen maar beter. Geen geld uitgeven dat niet uitgegeven hoeft te worden en je binnenkomende geld uit verschillende bronnen halen.

 2. corrie zegt:

  Moet er wel een plek zijn voor dat samenwerken!

  • Rolf zegt:

   Een echte locatie? Misschien soms wel, maar lang niet altijd. Een manier om met elkaar in contact te komen en duidelijk te maken dat je iets nodig hebt of iets in de aanbieding? Is vaak genoeg, toch? Daarom marktplaats Ons Alexander opgezet. Maar tot nu toe te weinig gebruik door vrijwilligersorganisaties..


Reageer