De wijktuin en de vrijwilligers

vrijdag, 12 december, 2014 om 15:38

HeemtuinIedere woensdag tegen één uur komen wij bij elkaar bij de hoofdingang van de Wijktuin.
”Wij” zijn de vrijwilligers, die een belangrijk deel van het onderhoud van de Wijktuin verzorgen. “De hoofdingang” is aan het eind van de Hammarskjöldplaats, waar de groene container staat met ons gereedschap. Daar is ook de ruimste ingang van de Wijktuin met een soort slagboom, waar (niet te grote) karren en vrachten kunnen passeren en waar  ook goede parkeergelegenheid is voor wie met de auto komt. Behalve deze hoofdingang zijn er rondom nog zes andere toegangen tot de Wijktuin: vanuit het zuiden aan de Dawesweg en de Einsteinplaats, vanuit het westen bij de Curieplaats en vanuit het noorden aan de President Wilsonweg. Als je daar in de buurt loopt, kun je hem bijna niet missen. De Tuin wordt in twee stukken verdeeld door de singel: het oostelijke deel is het oudste (1972), het westelijke deel is een paar jaar later aangelegd; de brug (1978) over de singel verbindt beide delen.

NATUURTUIN
De Wijktuin is een “natuurtuin” waar in principe alles wat daar wil groeien zijn gang mag gaan. Dat uitgangspunt heeft in de meer dan veertig jaar van zijn bestaan de Wijktuin zijn aanzien en zijn charme gegeven. Een aanzien dat nog steeds verandert, want het dynamische proces dat natuur heet, krijgt in de Wijktuin de ruimte. Maar….als je de natuur echt alle ruimte zou geven, was de Tuin in één seizoen volkomen dichtgegroeid, de paden zouden overgroeid zijn, bramen-ranken zouden de doorgang belemmeren. Je zou er niet meer kunnen lopen. En dat is waar wij, de vrijwilligers, ons vooral mee bezig houden: de toegankelijkheid van de Wijktuin. In de praktijk betekent dat: de paden begaanbaar houden. En dat is: langs de paden op kniehoogte de kruidenbegroeiing knippen en maaien, op schouderhoogte overhangende takken en bramen-ranken snoeien en boven het hoofd boomtakken weghalen, die vooral bij nat weer gaan doorhangen en de weg dreigen te versperren. In het groeiseizoen is dat ons wekelijkse werk. Maar daarnaast zijn er ook andere klussen, zoals het opruimen van afgewaaide takken na een storm en allerlei dingen waarvan we vinden dat ze gedaan moeten worden. Overigens is de Wijktuin niet zomaar een natuurtuin; vanaf 2007 is onze Tuin een officieel beschermd natuurgebied. En daar zijn we heel erg trots op!

DE VRIJWILLIGERS
Wij, de vrijwilligers van de Wijktuin zijn met ons achten: Charlotte, Ebi, Elja, Nelleke, Frans, Geert, Nico en Rob. Een paar van ons doen dit werk al ruim tien jaar, anderen ongeveer acht jaar en de laatste nu meer dan twee jaar. Er is ook altijd een man van de ecoploeg van Stadsbeheer, André, die meestal het machinale werk doet, zoals groot zaagwerk en maaien. Als er gemaaid is, zijn de vrijwilligers er om het maaisel af te voeren. Wij zijn er altijd op de woensdagmiddag; vaak zijn we er allemaal, maar natuurlijk ontbreekt er wel eens iemand. Dat we vanwege slecht weer er niet zijn, is in al die jaren slechts één keer voorgekomen, omdat er een stormwaarschuwing was. We werken allemaal naar eigen vermogen en met het gereedschap dat ieder voor zichzelf uitzoekt. Meestal werken we in kleine ploegjes, maar vaak is iemand ergens alleen bezig.
Grote klussen doen we gezellig met zijn allen. We houden de Tuin ook schoon van zwerfvuil. “Zwerfvuil” is eigenlijk een te mooi woord, het suggereert, dat die rommel daar per ongeluk is terechtgekomen. Echter, zo te zien worden de meeste van de vele flessen, blikjes, pakjes, dozen en zakken achteloos of expres weggegooid.
 Maar ze worden elke week door twee vrijwilligers opgeruimd, waardoor de Wijktuin aan het eind van elke woensdagmiddag waarschijnlijk het schoonste stukje buitenruimte is van Ommoord! Bij dat afval zijn vaak ook grotere dingen, een enkele keer een half gesloopte brommer of een scooter, vaker fietsen en af en toe een winkelwagen in het water, soms een berg ingepakte folders en een keer zelfs een hele postbestelling (deze laatste hebben we ingeleverd bij PostNL) Dat opruimen lijkt natuurlijk ondankbaar werk, want het moet elke week opnieuw worden gedaan, maar het hoort bij het toegankelijk en aantrekkelijk houden van de Wijktuin. Dat bijzondere natuurgebiedje, dat nu al meer dan veertig jaar, door vrijwilligers wordt vertroeteld.
En wij doen het graag, we vinden het fijn om daar elke week een paar uur met elkaar te werken. De waarderende complimenten van passanten nemen we dankbaar in ontvangst.

DE WIJKTUINVRIJWILLIGERS
 mei 2014

Bij de infobalie van de BOO is een boekje verkrijgbaar met uitgebreide informatie over de geschiedenis en bijzonderheden van de Wijktuin.

Wijktuin Ommoord

Wijktuin Ommoord

Reageer