20.000 vrijwilligers, is dat veel?

dinsdag, 16 september, 2014 om 17:19

vijfsterrenIn Ons Alexander zijn we blij met ruim 20.000 vrijwilligers. Het deelnamepercentage vrijwilligerswerk ligt in de buurt van de 35% van de volwassen bevolking, voor een grote stad een mooi resultaat. Nu doen al die vrijwilligers niet allemaal evenveel: er zijn er een paar die heel veel doen, en veel die veel minder doen. Die scheve verdeling is al langer bekend en zou ons moeten doen realiseren dat het meer gaat om het aantal uren vrijwilligerswerk dat we beschikbaar hebben dan om het aantal vrijwilligers. We zouden echt voorzichtig moeten zijn met de harde werkers.

Maar wat zegt dat aantal van 20.000 vrijwilligers nu precies? Het is het aantal mensen dat – naar eigen zeggen – het afgelopen jaar vrijwilligerswerk heeft gedaan. Daarvan doen er dus relatief weinig veel, en relatief veel doen weinig. Sommige vrijwilligers werken bij wijze van spreken de hele dag door, anderen komen eenmaal per jaar eens kijken voor een klusje van een uurtje bij NLdoet. Van die fanatieke vrijwilliger weet je bijna zeker dat hij of zij ook nu actief is, van die NLdoet vrijwilligers weet je bijna zeker dat ie nu niet actief is. Hoeveel vrijwilligers zijn er nu op een willekeurig tijdstip actief? Op de fiets op weg naar een afspraak probeer ik me wel eens voor te stellen hoeveel anderen ook op dat precieze moment bezig zijn met vrijwilligerswerk.

Omdat we niet precies weten wie wanneer vrijwilligerswerk doet moet dat aantal worden geschat. Hieronder volgt een poging te schatten hoeveel mensen er op een willekeurig moment aan het vrijwilligerswerken zijn. Mocht het dan allemaal een beetje tegenzitten, dan weet je dat je op dat moment tenminste zoveel medestanders hebt.

Er wordt door het OBI geschat dat vrijwilligers in Rotterdam gemiddeld 3 uur per week vrijwilligerswerk doen. Wanneer er ‘s nachts een verwaarloosbaar klein deel vrijwilligerswerk wordt gedaan, is er grofweg 15 uur per dag beschikbaar waarin wel vrijwilligerswerk wordt gedaan. Als elke gemiddelde vrijwilliger een blokje van 3 uur vrijwilligerswerk achter elkaar zou doen, eenmaal per week (dan klopt het gemiddelde aantal uren per week), dan zouden we 5 verschillende gemiddelde vrijwilligers nodig hebben om een dag van 15 uur met vrijwilligerswerk te vullen. Per week zouden we dan 35 verschillende gemiddelde vrijwilligers met elk 3 uur nodig hebben. We gaan er dan gemakshalve maar van uit dat op alle dagen evenveel vrijwilligerswerk wordt gedaan.

Op die manier kun je schatten dat er 20.000/35 = 570 vrijwilligers – ongeveer – op een bepaald moment actief zijn.

Mocht je je dus op de fiets, bij regen en tegenwind, afvragen hoeveel andere vrijwilligers er op dat moment actief zijn voor een leukere samenleving, dan kun je je vasthouden aan een schatting van een kleine 600 in Ons Alexander. Als ze elkaar een hand geven en een ketting vormen wordt die ruim een kilometer lang. Is toch makkelijker voor te stellen dan 20.000.

Reageer